Zi de doliu – sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci si semnificatia acesteia

Evenimentele funerare sunt parte din viata noastra, indiferent de vointa. Istoria crestinismului este marcata de acestea, iar semnele care au fost lasate de-a lungul timpului nu sunt decat o dovada graitoare in acest sens. O zi de doliu pentru crestinii ortodocsi de astazi este ziua de 14 septembie, care se apropie.

O cunoastem ca sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, despre care stim ca a fost instituita ca urmare a doua evenimente importante: aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea acesteia in vazul poporului, dar si aducerea Crucii de la persi, depusa cu cinste in Ierusalim, in Biserica Sfantului Mormant.

Sa ne intoarcem in trecut…

Felul de a-i petrece astazi pe cei dragi dupa ce sufletele lor parasesc trupul este asemenea timpurilor trecute. Avem ca exemplu intamplarile bibilice, atat de expresive, insa rastignirea Domnului Iisus este evenimentul care a marcat omenirea. Despre cum a fost gasita crucea pe care a fost pus El, despre minunile pe care lemnul sfintit le face astazi vom auzi multe. Spre exemplu, o intamplare povestita frecvent este cea in care o femeie s-a ridicat sanatoasa, bolnava fiind aceasta initial, dupa ce patriarhul ar fi pus peste aceasta Crucea.

Ce traditii s-au mentinut pana azi in aceasta zi de sarbatoare?

In popor, sarbatoarea este cunoscuta de cei mai multi ca Ziua Crucii. Atat sub aceasta denumire, cat si sub cea de Inaltarea Sfintei Cruci insa, este reperul care delimiteaza vara de toamna. Este perioada in care tot ce primavara a lasat la lumina – insecte, plante etc., sunt inchise din nou in pamant.

In unele locuri, in data de 14 septembrie se obisnuieste ca preotii sa sfinteasca viile, in ideea de a atrage in gospodarii recolte bogate. Si alte plante sunt sfintite intrucat se crede despre acestea ca sunt magice – desigur, o astfel de incredintare este mai putin ortodoxa, deja parte din traditiile fara o astfel de justificare.

Sunt si obiceiuri care interzic si consumul anumitor alimente ca pestele, nucile, prunele sau usturoiul.

Zi de post negru pe 14 septembrie – Inaltarea Sfintei Cruci

Sunt inca multe persoane care nu stiu despre semnificatia religioasa a acestei sarbatori cinstite. Spre exemplu, care este motivul pentru care este considerata zi de post negru? Un motiv binecunoscut pentru care exista aceasta practica este de aducere aminte pentru credinciosi privind Patimile si Moartea Domnului Iisus. Prin infranarea trupului si a sufletului de la hrana diversificata, respectiv de la obiceiurile neortodoxe, omul isi aduce aminte ca este vremelnic totodata.

Pentru a intelege mai bine semnificatia acestui eveniment, in timpul Sfintei Liturghii savarsite de slujitorii altarelor se citeste si din Evanghelia din Vinerea Mare. Este de altfel cea care infatiseaza drumul parcurs de Domnul si durerea traita cand a urcat Golgota.

Crucea este nedespartita pe tot parcursul acestuia de Mantuitor, insa de subliniat este si harul primit de credinciosi prin aceasta. Numai prin post se cade a ne apropia de Sfanta Cruce.

Crestinii ortodocsi de astazi se inseamna cu semnul Sfintei Cruci si, mai mult decat atat, este cel care ne va sta tuturor la capatai in ziua in care vom trece de pe ce acest pamant in vesnicie. Fiecare sarbatoare trebuie cinstita intocmai, pentru ca in ziua in care si noi vom trece la cele vesnice, crucea care ne va sta la capatai sa fie spre mantuire si nu spre osanda.

Call Now Button