Tot ce trebuie sa stii despre priveghi – ce sa faci, ce sa nu faci

Pentru ca astfel de momente, de pierdere a unui om drag, nu sunt posibil de stabilit, de controlat si de planuit, cand se intampla iau prin surprindere pe multi. In durere si in socul tristetii, oamenii reactioneaza in fel si chip. Credem insa ca educatia si respectul fiecaruia fata de defunct ne obliga sa adoptam o atitudine corecta si un comportament corespunzator.
Inainte de inmormantare, asa cum este traditia, are loc priveghiul. Daca acesta este respectat intocmai cum era odinioara, sunt doua tendinte – aceea de a organiza o asa zisa claca, cand oamenii cinstesc amintirea defunctului, insa nu prin tristete sau aceea de a respecta regula celor 3 zile. In fiecare seara dintre acestea preotul este invitat sa citeasca stalpii, anumite rugaciuni speciale pentru sufletul celui adormit.
Priveghiul inseamna de fapt vizita celor care doresc sa isi ia ramas bun de la defunct. Locatia poate fi acasa sau la casele mortuare, unele amplasate chiar langa biserici sau cimitire. Priveghiul incepe din ziua in care defunctul este depus la capela, dupa ce anterior a fost imbalsamat, toaletat corespunzator.
La priveghi nu se lanseaza invitatie
Dupa ce oamenii afla despre decesul unei persoane este de datoria lor morala sa se prezinte in una din zilele aferente priveghiului. Oricine poate fi prezent, dar mai ales sunt asteptati cei cu grad de rudenie sau prietenie. Nu se cuvine a fi invitati, iar neprezentarea este lipsa de respect.
Cand te prezinti la un priveghi ar fi bine sa o faci in a doua parte a zilei. Asta pentru ca membrii familiei sunt de obicei ocupati cu tot felul de sarcini si au de regula multe de stabilit. In a doua parte a zilei sunt mai multe sanse ca cel putin unul din membrii familiei sa fie alaturi de defunct.
Pentru cei din familie, este oarecum o obligatie prezenta la priveghi in toate zilele. De asemenea este de asteptat ca odata ce ai participat la priveghi, sa fii prezent si la inmormantare. Poti insa mentiona, cu scuzele de rigoare, daca nu vei fi prezent, in caz contrar vei dezamagi asteptarile.
Te vei prezenta la priveghi purtand culori inchise, daca nu chiar doliu. Vei aduce flori sau o coroana. In momentul in care ajungi la locatie, nu vei saluta clasic, cu Buna ziua ci vei spune Dumnezeu sa o/il ierte. Exista obiceiul de a aprinde si lumanari, insa nu este totusi obligatoriu. Trebuie spus ca sunt persoane care au fobie fata de decedati sau au o varsta mai putin potrivita pentru a fi expusi intr-un context de acest gen. Se intampla adesea ca astfel de persoane sa fie prezente, in numele familiei, refuzand insa sa vada defunctul, sa intre in incaperea unde este asezat trupul neinsufletit.
De asemenea, de bun simt este de a arata sprijin familiei, cu orice ar fi nevoie. Tacit, un ajutor din partea comunitatii inseamna si o suma de bani pe care o pot lasa cei care doresc, pe pieptul defunctului. Se spune despre acest obicei ca este pagan. Mai mult, traditia spune ca acei bani nu se numara si vor fi folositi strict pentru ce tine de evenimentul funerar.
Ce sa nu faci
Este inoportun sa apelezi familia indoiliata intreband la ce ora sa te prezinti la priveghi sau alte detalii de acest gen. La fel de gresit este si sa nu prezinti condoleante, sub orice forma ar fi, mai ales daca nu poti fi prezent la priveghi si/sau inmormantare.
Nici a interveni asupra decizilor de organizare ale familiei nu este un lucru pe care sa il consideri o varianta. Exista numeroase traditii, obiceiuri pe care fiecare decide daca sa le respecte sau nu.