Exista o serie de situatii privind inmormantarea in care nu toti crestinii stiu cum sa procedeze si ce invataturi are Biserica legate de acestea. Pentru ca toti sa depaseasca astfel de momente, fara a se lovi de vreo piedica, in continuare va oferim cateva sfaturi si invataturi practice ce va vor fi de folos in acest sens.
Este necesara spovedania si impartasirea inaintea mortii?
Persoanele religioase stiu cat de important este ca persoana care se pregateste sa paraseasca aceasta lume sa fie impacata. Acest lucru aduce nu doar pacea celui care trece galant catre celalalt taram, ci si familiei si prietenilor care raman in urma. Astfel, spovedania si impartasirea dinaintea mortii aduce linistirea cugetului, atat a celui suferind, cat si a familiei. Atunci cand exista cearta si vrajmasie este mult mai dificila depasirea durerii, a starii de neimpacare ireversibila.
De ce se trag clopetele atunci cand cineva moare?
Nu toti stiu care sunt motivele pentru care sunt efectuate anumite ritualuri si practici in cadrul Bisericii. Astfel, motivul pentru care este tras clopotul atunci cand cineva moare este pentru a vesti celor din parohie ca unul dintre fratii lor a parasit aceasta lume. De asemenea, acesta este si un memento care ii indeamna pe credinciosi sa se roage pentru cel plecat, dar si pentru sufletele celor care inca sunt pe acest pamanat.
De ce trupul neinsufletit trebuie asezat in sicriu, cu fata spre Rasarit?
Este o intrebare pe care cu siguranta si-au adresat-o multi. Sicriul este modul prin care raposatul este ocrotit de greutatea pamantului si protejat pentru a se odihni sub umbra Celui care l-a creat. Ca si la botez, acesta este asezat cu fata spre Rasarit pentru ca din aceasta parte a coborat prima data Hristos pe pamant, iar la a doua Sa venire, va veni tot dinspre Rasarit. Ati observat sa trupul este acoperit cu o panza alba inainte de a intra in locasul cel de veci. Acest act are insemnatate religioasa si este practicat pentru a arata ca cel ce paraseste lumea aceasta este sub acoperamantul Creatorului sau.
Cand se face inmormantarea?
In credinta ortodoxa, trupul celui drag este inmormantat a treia zi dupa deces. Atunci este facuta si prima pomenire pentru cel adormit. Este clipa in care sufletul celui drag se inalta la cer si paraseste pentru intotdeauna pamantul acesta.
Este oficializata aceeasi slujba de inmormantare pentru toti cei adormiti?
Exista patru randuieli in ceea ce priveste slujba de inmormantare. Astfel, in functie de varsta si de gradul de preotie, exista slujba pentru credinciosii laici si pentru cei mireni batrani, pentru copii pana la 7 ani si pentru prunci, pentru diaconi si preotii de mir si ultima pentru arhierei si calugari.
Care sunt etapele necesare pentru o inmormantare demna?
Depinde de fiecare in ce mod se va desfasura inmormantarea, dar si de bugetul de care dispune. Inainte de a incepe orice demers, familia sau persoanele carora le revine datoria de a se ocupa cu organizarea, trebuie sa pregateasca actele necesare: buletinul, actele medicale, certificatul de nastere, talonul de pensie (daca este cazul) apartinand decedatului.
Urmatorul pas consta in pregatirea imbracamintei celui decedat si stabilirea celor necesare pentru locul din cimitir si ziua inmormantarii. Pentru ca lucrurile sa fie cat mai simple, ideal este sa contactati serviciile unei firme de funerare. In astfel de momente tensionate, un asemenea ajutor este mai mult decat binevenit. De dorit ar fi sa initiati apelul telefonic catre aceasta chiar din momentul decesului pentru ca pregatirea si organizarea necesara sa fie realizata eficient.
Reprezentantii firmei va vor intampina cu anumite pachete de oferte dintre care va trebui sa alegeti. Cheltuielile pentru unele dintre acestea sunt acoperite de cuponul de pensie, iar altele necesita o investitie in plus.
Va puteti face o idee completa privind principalele elemente care nu trebuie sa lipseasca nicicum de la o inmormantare, pe langa sicriu si celelalte articole despre care deja stiti, accesand pagina noastra servicii-funerare-nonstop.ro. Daca aveti intrebari suplimentare pentru care doriti raspuns ne puteti contacta telefonic la orice ora, iar un reprezentant va va sta la dispozitie cu detaliile de care aveti nevoie.