Pomenile la romani – servicii funerare profesionale

Pomenile sunt specifice ritualurilor ce implica inmormantarea crestinilor ortodocsi si romanii de peste tot pastreaza acest obicei cu mare aplecare spre a face lucrurile corect, in taina bisericeasca si lumeasca.
Familia indurerata trece prin momente grele atunci cand este nevoita sa inmormanteze pe cineva drag si toate aceste lucruri care trebuie indeplinite intr-un timp scurt, si uneori intr-un moment neasteptat, impovareaza situatia celor ramasi in viata. De aceea firmele de sevicii funerare se apleaca spre indeplinirea nevoilor clientilor lor. Serviciile de masa luata dupa inmormantare, numita la romani pomana, sunt parte integrata din ideea de ramas bun.
Tipuri de meniuri
Meniurile pot fi impartite in functie de buget si in functie de momentul din an in care se face pomana. Daca bugetul este generos atunci ceea ce primeste fiecare mesean este in cantitate mare, este de calitate, este divers. Nu inseamna insa ca un buget mic nu poate oferi ceva de buna calitate.
Desigur insa ca vor exista diferente in ceea ce priveste cantitatea de produs si diversificarea. Cel mai important aspect prezent in alegerea mancarurilor puse in farfurie este ziua calendarului bisericesc. Astfel ca daca pomana se face intr-o zi de sarbatoare in care se tine post, si mancare va fi de post, iar daca este o zi obisnuita, se va manca „de dulce”. „De dulce” este o expresie care inseamna ca mancarea poate sa fie de origine animala: carne, oua, lapte, branza, etc. Cele mai multe meniuri de post includ paine, fructe, pilaf de legume, muraturi, desert de post si alte legume crude sau gatite sub forma de zacusca, ghiveci, etc.
Variantele „de dulce”presupun de obicei carne la gratar sau prajita, pilaf de legume, uneori sarmale, desert, fructe, muraturi, alte legume si oua fierte, etc Alaturi de mancare se da fiecarui om prezent la masa si un set de tacamuri, o cana sau un pahar si o farfurie. Se spune ca acestea sunt pentru sufletul celui plecat.
Familia se simte foarte usurata atunci cand nu mai este obligata sa gateasca intr-un moment atat de greu si cand firma de servicii funerare, care stie toate aceste obiceiuri, are tipuri de meniuri deja pregatite, iar familia nu trebuie decat sa aleaga ceea ce isi doreste.
Coliva
Coliva este cel mai important fel de mancare de la un astfel de ritual. Ea este o mancare facuta din grau sau arpacas, care este un fel de grau decorticat. Se adauga si nuca si zahar. Ea se orneaza dupa preferinte ori cu biscuti macinati, ori cu pudra de zahar si cacao. Se pot pune si bomboane, nuci sau alte decoratiuni. Serviciile funerare includ si acest tip de preparat care este de baza intr-un meniu de pomana. In general o ruda apropiata sau familia extinsa se ocupa de prepararea colivei, insa acum exista acest tip de serviciu care usureaza mult momentele grele prin care trec cei care pierd pe cineva drag.
De cate ori se face
Pomana se face imediat dupa inmormantare prima data. Apoi urmeaza o pomana la 3 zile, 6 zile, una care se da la 9 zile, urmatoarea la 40 de zile (aceasta fiind foarte importanta), la 6 luni si la un an, iar mai apoi in fiecare an pana cand se implinesc 7 ani de la deces.
Recomandarea noastra este sa va asigurati ca atunci cand optati pentru astfel de servcii, colaborarea se realizeaza cu o firma de incredere, care va furniza calitate. Cat despre pachete funerare diverse, va stam la dispozitie cu solutii complete pe servicii-funerare-nonstop.ro.