Din randuielile pe care le cunoastem din cultul crestin ortodox se numara si pomenirea celor trecuti in nefiinta. Putem face ast cu fiecare ocazie pe care o avem, insa mai important de atat este sa respectam termenii parastaselor. Cand si de ce, aflati din randurile ce urmeaza.
Am abordat si cu alte ocazii aici pe blog acest subiect. Parastasul este mai degraba o mijlocire intre cele doua lumi, o cale prin care cei pamanteni se roaga pentru mantuirea celor trecuti in nefiinta si pentru iertarea lor de pacate. In plan simbolic se spune ca lumina aprinsa de pamanteni pentru cei aflati in intunericul pacatelor ii calauzeste spre calea cereasca.
Parastase vor fi organizate la 3 zile dupa moarte, la 9 zile, 40 de zile, la 6 si 9 luni, un an si mai apoi din an in an pana la cel de-al saptelea al de la disparitia unei persoane. Sa vedem de ce este atat de important in mod special parastasul de 40 de zile.
Despre acest parastas se spune ca este unul din cele mai importante momente in care sufletul celui trecut in nefiinta sa fie pomenit. Aminteste de inaltarea domnului la ceruri despre care stim ca a avut loc la 40 de zile de la moartea sa. Asadar, pentru cei de rand, acest moment inseamna ca sufletul sau ajunge la judecata de apoi.
Pentru ca ulterior este decis locul fiecaruia, credinciosii pun mare accent pe acest moment de pomenire. Astfel ca nu este exclus ca acest parastas sa fie organizat chiar si cu cateva zile inainte de implinirea celor 40 de zile de la deces.
In acest sens discutati cu preotul despre savarsirea slujbei specifice. Veti avea nevoie de coliva, colac si vin rosu pentru vesnica pomenire. De asemenea, este o obinsuinta in randul unora de a oferi de pomana parte din bunurile defunctului.
Pentru acest parastas veti avea nevoie de asemenea de alimente pe care sa le daruiti sub forma de pomana. Se obisnuieste, din ratiuni practice, sa fie comandate pachetele cu mancare. Pe acestea le putem comanda si din oferta noastra, cu cate trei variante disponibile pentru fiecare categorie si anume cele de post sau de dulce.
Cat despre locatie, nu este obligatoriu sa fiti prezenti la cimitir, la locul de veci, mai ales daca acesta este la distanta considerabila de biserica. La fel de bine nu este obligatoriu sa organizati masa de dupa slujba, pot fi oferite pachetele cu alimente in acest sens.
Chiar daca ne limitam la ideea ca a trece in nefiinta este disparitia celui drag, in cultul crestin ortodox acest moment este diferit interpretat. Este vorba de uniunea cu Dumnezeu, moartea este de fapt o continuitate a vietii pamantesti, insa in alta dimensiune. Sufletul nu moare niciodata.
Asadar, orice pomenire sau parastas vine sa aline putin din dorul si regretele pe care pamantenii le au, dar si sa mijloceasca aceasta trecere. Rugaciunile si ofrandele aduse, adica acele alimente si ce se mai ofera de pomana, sunt un mod prin care rugam ca un suflet sa fie usurat de povara pacatelor.