Noutati inmormantari 2023 – ajutorul de inmormantare si alte detalii

servicii funerare non stop bucuresti adysim

Anul acesta incepe cu o majorare de aproape 700 de lei in ceea ce priveste cuantumul ajutorului de inmormantare oferit de stat. Cine beneficiaza de acesta, care este suma si alte detalii si noutati le aflati in randurile ce urmeaza.

Ajutor de inmormantare in 2023 – cat este suma

In acest an propunerea este ca ajutorul de inmormantare sa fie de:

  • 6.789 de lei in cazul persoanelor care la momentul survenirii decesului erau asigurate, angajate sau pensionare.
  • 3.395 de lei daca persoana in cauza nu era asigurata.

Pana in prezent nu exista inca publicarea legii in Monitorul Oficial incat modificarea sa se aplice.

Cand, cum si cine poate cere ajutor de inmormantare 2023

Acest tip de ajutor de inmormantare se acorda oricarui cetatean roman care face dovada ca a suportat cheltuieli de inmormantare pentru o ruda. Solicitantului i se acorda termen de maxim 3 zile pentru aceasta decontare, iar gradul sau de rudenie cu defunctul poate fi de: sot, parinte, copil, tutore, curator, mostenitor de orice fel daca nu sunt rude ca cele mentionate.

Pentru a obtine aceasta suma solicitantul trebuie sa se adreseze Casei de Pensii de care apartinea defunctul, conform ultimului domiciliu al acestuia. In acest sens sunt necesare si o serie de acte, desi nu este nimic schimbat din acest punct de vedere. Sunt necesare:

  • Cererea tip.
  • Certificatul de deces.
  • Actul de identitate al celui care solicita ajutorul.
  • Acte doveditoare pentru gradul de rudenie.
  • Acte doveditoare ale cheltuielilor suportate deja.
  • Dovada calitatii de asigurat sau pensionar a defunctului.

In functie de cazul fiecaruia pot fi si exceptii, situatii in care sa vi se solicite si alte acte, daca singura ruda ramasa este persoana minora sau nu este cetatean roman spre exemplu.

Adysim va poate ajuta

Si in 2023 raman valabile serviciile  noastre, care includ si ajutor in privinta eliberarii actelor si a documentatiei complete asa cum se impune conform legilor in vigoare. Aici includem, pe langa ajutorul oferit pentru intocmirea dosarului pentru ajutorul de inmormantare, obtinerea avizelor, adeverintei de inhumare etc.

Cat costa o inmormantare in 2023

Sau incinerare, daca este sa ne gandim si la cei care nu prefera metoda traditionalista. Ei bine daca nu sunteti dintr-un oras mare si din capitala unde exista crematoriu, costurile sunt mai mari pentru ca includ si transport pana la locatie. Ori asta poate fi o distanta destul de mare pentru cei din provincie.

Costurile mari din toata organizarea sunt legate de preturile serviciilor religioase, a cumpararii locului de veci si a sicriului. Cele de lux sunt de ordinul miilor de lei. Ajutorul de inmormantare este o forma de ajutor pe care statul o deconteaza diferentiat, dupa cum a fost explicat. Aceasta suma nu este rambursabila, insa acopera doar o parte din cheltuielile implicate. In functie de cultul religios, de locul ales pentru inmormantare costurile pot varia si nu trebuie sa va surprinda sumel finale ce sar de 10.000.

La Adysim veti gasi insa servicii funerare cumulate in pachete avantajoase si pliate pe diferite tipuri de bugete, implicit pentru clasa celor cu venituri medii sau sub medie.