Inmormantare sau incinerare – criterii de alegere

Despre moarte nu vorbim, iar atunci cand se confruntam cu un astfel de moment nu avem un reper despre ce ar trebui sau nu sa facem. Nu stim dorinta defunctului, nu suntem siguri de alegerile pe care sa le facem si fiecare din jur dintre cei cu care ne consiliem are o alta parere. Despre moarte nu se vorbeste cu lejeritate, este adevarat, insa nu se vorbeste deloc, ca si cand aceasta ar putea veni doar pomenind-o.
In traditia romaneasca exista numeroase superstitii si mentalitati poate invechite ceea ce face ca un astfel de subiect sa fie considerat delicat. Totusi, la momentele la care destinul decide, cei ramasi trebuie sa stabileasca si sa organizeze tot ce tine de evenimentul ultim dedicat defunctului. Sa fie inmormantare sau incinerare? Pe ce criterii se face selectia?
Inmormantarea si conceptul crestin
Dupa cum mentioneaza dogmele bisericilor crestin-ortodoxe, inmormantarea este echivalentul intoarcerii in pamant, din ceea ce de altfel a si fost facut omul, dupa mentiunile din geneza. Astfel, nu se va incalca cuvantul Domnului.
Este deja un aspect binecunoscut faptul ca in perceptia crestin-ortodocsilor inmormantarea este necesara si cunoaste alternative. De aceea, multi dintre cei care ar avea de ales nici nu iau in considerare o alta cale. Intr-un sens complex se considera ca arderea trupului echivaleaza cu a cadea in pacat si a arde precum in iad, ceea ce desigur nu are cum sa fie un tel al unui om ce duce viata crestina. O astfel de idee esste sustinuta de adeptii variantei clasice, dar exista si o a doua categorie de persoane.
Pentru atei sau cei de alte religii, pentru cei care apartin unor secte sau alte culte incinerarea poate fi considerata o optiune. Unii o vad ca fiind mai practica, avand in vedere ca cimitirele ocupa spatiu ce nu se mai poate exploata, iar raportat la numarul mare al populatiei sunt deja prea putine locuri de veci. Altii pastreaza o traditie din familie spre exemplu, astfel ca decid incinerarea. Dar motivele merge si mai departe de atat:
Se doreste pastrarea cenusii.
Sunt persoane care pastreaza urna cu cenusa unui defunct in propria casa de ce nu. Este o alegere personala ce se intampla dupa incinerare.
Deplasare mai usoara sau mutarea ramasitelor oricand si oriunde.
Spre deosebire de locul de veci – caci nu intamplator este numit astfel – ce nu se va mai deschide decat cu aprobari specifice in cazul in care se doreste mutarea, incinerarea scuteste de astfel de interventii. Exista urne speciale in care se poate pastra cenusa ce rezulta dupa arderea trupului neinsufletit, astfel ca aceasta poate fi transportata usor, nefiind necesara vreo aprobare in acest sens, alte documente decat cele pre-incinerare.
Exista o altfel de mentalitate.
Desi pare greu de crezut de catre cei care au trait sub semnul clasicului ca dupa moarte urmeaza inmormantare si nu alta varianta, cei care aleg incinerarea sunt adeptii unor concepte distincte.
In strainatate, in diverse state exista deja varianta de incinerare vazuta ca cea care salveaza spatiul, mediul de asemenea. Sunt firme care preiau cenusa si propun si idei despre cum sa fie aceasta folositoare si sa ramana o amintire unica – sa devina parte dintr-o bijuterie, sa fie ingropata si sa se planteze un copac si astfel de idei pot continua. Desigur, trebuie probabil sa fii un om modern si deschis pentru a imbratisa astfel de idei.
Cert este ca libertatea de a alege o are fiecare. Indiferent de optiuni, caci numai acestea doua exista, indiferent ce sta la baza unei astfel de decizii, o firma de pompe funebre cum este a noastra pune la dispozitie ambele variante. In plus, pentru ca suntem dedicati segmentului nostru de activitate suntem un sprijin si in ceea ce priveste documentatia necesara.
De asemenea, aparte de o astfel de alegere, ajutorul de inmormantare ce vine din partea statului este un drept ce se respecta. Va putem ajuta si in aceasta privinta.