La venirea pe lume, oamenii intampina nou nascutul cu bucurie ori la finlul vietii este evident ca nu trebuie sa fie singur. Tristetea familiei este fara margini si nimic nu poate potoli aceste stari. Ca ultim efort, in numele acelui om drag, ce mai poate fi facut este a tine cont de dogmele crestine, ale cultului din care face parte si a organiza cum se cuvine o inmormantare crestina.
Pe cat posibil, inainte de a marea trecere, este bine de chemat preotul pentru a oferi impartasanie si pentru a citi rugaciuni de iertare de pacate si de dezlegare.
Imediat dupa moarte
Decesul trebuie confirmat si astfel constatarea, semnata de un medic, va fi ceea ce solicitati de la medicul de familie spre exemplu sau in colaborare cu echipa noastra – intrucat colaboram cu medic in acest sens si inainte de preluarea defunctului poate fi eliberat acest act constatator de deces.
Din punct de vedere religios, trebuie sa va asigurati ca veti comunica catre agentii nostri cum va doriti sa fie organizat evenimentul. In timp ce echipa se ocupa de defunct, veti solicita sprijinul preotului.
Citirea stalpilor – are loc in fiecare seara de priveghere, cand preotul vine la capela. Aveti nevoie de tamaie si lumanari.
In cazul in care defunctul nu a fost impartasit, se va solicita preotului ectenie, o rugaciune rostita in scopul de a ierta pe cel ramas neimpartasit.
Trasul clopotelor – se obisnuieste si acum ca la parohia de care apartinea defunctul familia sa instiinteze despre deces si clopotele sa fie trase vreme de 3 zile, cat tine si privegherea. Acest lucru are legatura cu vestirea celorlalti membri din parohie despre plecarea unuia la ceruri, amintind ca toti suntem muritori.
Pregatirea defunctului – nu este un moft, ci o necesitate atat legala pentru ca exista legea funerara in vigoare care aminteste despre necesitatea de a imbalsama trupul neinsufletit, cat si crestina si morala. Conform dogmelor crestine trupul neinsufletit trebuie scaldat si imbracat in haine curate, amintind de botez si cu trimitere la faptul ca in ziua judecatii sufletul este pregatit, purtand haine ale nestricaciunii.
Trupul se va aseza in sicriu, cu fata spre rasarit, pentru ca din aceasta directie vine Hristos. Sicriul este necesar pentru a proteja trupul de greutatea pamantului si pentru a demonstra ca defunctul este sub acoperamantul Domnului. Peste acesta va fi panza alba, cu aceeasi semnificatie. De sicriu complet si de punerea in sicriu, inclusiv de manipularea acestuia ne putem ocupa noi – vezi aici serviciile.
La inmormantare
Daca sicriul a fost in capela, in sala speciala amenajata, inainte de inmormantare la slujba, acesta va fi depus in biserica. Manipularea acestuia se spune ca trebuie facuta de catre nepoti sau in orice caz persoane care au grad de rudenie cu defunctul, dar numai barbati, din ratiuni practice. Totusi este greu si mai practic daca acest lucru este lasat in seama echipei de profesionisti.
Partea cea mai importanta la aceasta slujba este despre molitva de dezlegare si de rugaciunile de iertare. Un moment solemn in care familia isi ia ramas bun de la defunct. Dezlegarea nu inseamna a dezlega la propriu defunctul la maini si picioare, ceea ce uneori se practica din ratiuni practice, pentru ca postura in sicriu sa fie corecta.
Coliva si vesnica pomenire – coliva are rol simbolic si totusi este atat de importanta, incat nu se pune problema sa lipseasca. Aceasta va fi ridicata la cantarea vesnica pomenire. Se spune ca simbolizeaza insusi defunctul, dar este si semn al credintei in inviere si nemurire.
Puteti comanda coliva si nu numai, inclusiv meniuri pentru parastat, aici.
Pentru consiliere si servicii funerare complete va asteptam in cadrul paginii noastre sa luati contact cu noi. Nu uitati ca ne adresam atat publicului crestin, cat si celui parte din alte culte religioase, putem colabora si daca va doriti un eveniment funerar simplu, cu incinerare.