Asa cum cere indrumarea din punct de vedere religios, ca un manifest al apartenentei la un cult anume, se obisnuieste ca la un an de la deces sa se organizeze pomenirea celui plecat in lumea celor drepti. Atentie, acest reper se refera strict la data decesului si nu la cea a inmormantarii, pentru ca ziua aleasa pentru inhumare poate fi diferita de la caz la caz.
Implinirea primului an insemna si oportunitatea de a pune la punct mormantul, de a alege o piatra funerara, un monument de ce nu. Punem in discutie pe larg care sunt randuielile la astfel de momente si care sunt serviciile pe care vi le punem la dispozitie in acest sens.
De ce aceasta zi? Pentru ca si in trecut se pomeneau mortii intr-o zi anume. Daca in viata pamanteasca sarbatorim ziua de nastere, onomastica unei persoane, intr-o astfel de situatie mai putem face asta ca cinstire a zilei in care persoana respectiva a plecat dintre noi.
Trebuie spus de asemenea ca pomenirea de un an este urmata de cea facuta la 7 ani. La implinirea celor 7 ani se aminteste de cele 7 zile ale creatiei si dogmele bisericesti nu mai amintesc de necesitatea organizarii unui eveniment, desi o pomana se poate face oricand.
De retinut: acest moment implica slujba religioasa, urmata de pomana oferita celor prezenti, de regula pomenirea mortului – ridicarea colacilor la mormant de preferat. Nu in cele din urma, se organizeaza o masa, cu cele mai apropiate rude. In acest sens, ne ocupam de alegerea unei locatii, va sugeram optiuni si ne putem ocupa de meniul ales.
De mentionat ca si ziua aleasa este importanta. De regula se evita zilele de miercuri sau vineri. In timpul postului se impune meniu de post si sunt si zile de peste an cand nu se organizeaza parastase. Asadar este de stabilit cu preotul, in functie de data la care se implineste un an – mai bine mai devreme decat peste acest termen.
Se va necesita: coliva, vin, prescuri, colaci si lumanari, aparte de ceea ce masa de parastas include. De asemenea, prosoapele sunt si ele necesare, cel putin pentru a oferi celui care slujeste, daca nu si ca pomana in pachetele pregatite. Regasiti in categoria de accesorii si astfel de lucruri sau batice, batiste – acestea au semnificatii diferite si se pastreaza ca dar oferit drept pomana, nu numai la slujba de inmormantare, ci iata si la cea de pomenire si implinire a unui an.
Pentru ca adesea pomenirile se cinstesc in primul rand la cimitir, odata cu acest moment si termen multi se grabesc se finalizeze si aspectul mormantului, daca acest lucru nu s-a realizat inca. Desi nu este o regula in acest sens, din nou in plan simbolic se considera ca locul de veci este insasi expresia eternitatii. Se doresc imprejmuiri cu gard, zidirea mormantului, crearea unui monument funerar sau a unei cruci mai trainice decat cea din lemn cu care si este inmormantata persoana decedata.
Monumentele funerare cele mai populare se realizeaza din marmura sau granit. In acest sens va punem la dispozitie sfaturi, consiliere, precum si diverse optiuni. De preferat sa fim contactati din timp, pentru ca la momentul pomenirii de un an totul sa fie in perfecta stare si in stadiu final.
In plan simbolic, deci nu si obligatoriu, la data de implinire a primului an se incheie si doliul. De obicei cei mai apropiati defunctului, adica familia, decide sa pastreze purtarea doliului atat de mult. Insa dupa un an, hainele negre pot fi inlocuite. Se spune insa ca exista dezlegare de la haine purtate, dar pentru doliul din suflet numai rugaciunile pentru spiritul celui dus ar mai putea alina durerea.