Drumul mortului sau drumul fara de intoarcere – semnificatii, traditii si servicii de transport

Momentul trecerii in nefiinta este plin de durere pentru cei ramasi, iar tot ce urmeaza pana la momentul final de ingropaciune sau incinerare inseamna, de cele mai multe ori, un lung sir de traditii. Ritualuri crestine sau pagane, traditii locale sau nu, unii simt nevoia sa respecte aceste asa zise reguli nescrise. De ce sa isi reproseze ulterior ca nu au facut ceva anume?
Cand vine vorba de drumul mortului dupa cum se spune in popor sau altfel spus drumul fara de intoarcere, exista de asemenea numeroase traditii. Iata ce semnficatii au aceste momente, ce traditii sunt in tara si ce servicii funerare va sunt necesare.
Ziua in care incepe lungul drum din care nu mai exista intoarcere
Unii iau literalmente aceasta expresie in serios si astfel ajung sa stabileasca pentru ziua inmormantarii sau incinerarii un traseu destul de greu. Exista si conceptul traditional ca defunctul sa treaca prin locurile dragi lui. Asadar de la biserica, dupa slujba, sa existe un drum spre casa, in trecerea sa bifeze locurile sale natale si dragi si abia apoi sa ajunga la punctul final. Asta fara sa existe acelasi drum facut de doua ori sau fara sa va intoarceti din drum cum se spune.
Pentru transport funerar, indiferent de cat de lung va fi traseul, aveti la dispozitie servicii speciale, inclusiv cu limuzina mortuara.
O alta traditi este ca defunctul sa nu porneasca pe acest drum pana cand nu este spart un vas. Ca semnificatie se pare ca echivaleaza cu a speria spiritele astfel incat sa nu rataceasca prin urma defunctului.
Alte traditii si obiceiuri despre drumul fara de intoarcere:
- La rascruce de drum se fac opriri, la fel ca si in fata bisericilor daca acestea sunt in traseu.
- Pe drumul spre cimitir se fac opriri conform slujbei specifice de inmormantare, dupa care sunt oferite pomeni, de obicei colaci si panze albe sau prosoape. Semnificatia este plata vamilor pentru ca sufletul raposatului sa ajunga in ceruri.
- La aceste opriri, de regula 24 la numar, sunt oferiti bani in semn simbolic pentru plata in ceruri dupa cum se spune.
- In unele parti ale tarii se respecta traditia unor coroane de flori sa fie sezate pe lateralele masinii de transport funerar, la care se leaga prosop si intr-un colt al acestuia bani. Asta pentru ca drumul spre cer sa fie lin, fara regrete, florile fiind simbol pentru viata insasi si fragilitatea ei.
- Dupa trecerea defunctului pe drumul sau fara de intoarcere se presara cenusa. Se intampla adesea la satele campenesti si ca simbolistica acest gen are de-a face cu a speria spiritul incat sa nu ramana prin acele locuri.
- Tot in zonele rurale se obisnuieste a impodobi un brad in cazul tinerilor. Acesta este transportat pe drumul defunctului si va fi oferit spre pomana la final. De asemenea, tinuta defunctului este de mire sau mireasa, daca persoana in cauza nu a apucat in timpul vietii sa fie in aceasta postura.
Pomeni oferite, transport in siguranta sunt servicii pentru care veti putea conta pe noi.