De ce se leaga mainile sau picioarele defunctului? De ce se lasa un vas cu apa pe pervazul casei? Sunt multe dintre intrebarile pe care le avem. Batranii in general au tot felul de invataminte pentru cei tineri si nu uita sa aminteasca ca in perioada de priveghi, la inmormantare, dar si dupa sunt lucruri de facut. De ce, nu stie nimeni sa spuna prea clar, pentru ca subiectul este unul tabu.
Traditii pagane, pastrate si astazi
Multe dintre practicile de la un priveghi si ulterior la inmormantare sunt in mod expres venite din partea membrilor familiei indoliate, respectate pentru ca sunt considerate ultime eforturi pentru ca sufletul celui plecat sa isi gaseasca pacea si odihna vesnica.
Desigur ca acestea trebuie si intelese ca sens, pentru ca unele difera in functie de zona, de traditiile locale. Explicam cateva dintre acestea, ramase inca o necunoscuta pentru multi:
De ce coroanele cu flori sunt asezate pe lateralele masinii cu care defunctul este transportat? Ni se cere adesea ca pe masina cu care defunctul este transportat la cimitir, pe drumul cel fara de intoarcere, sa punem coroanele cu flori aduse de oameni in zilele de priveghere. Acestea sunt insotite adesea de un prosop, cu o legatura in care sunt pusi bani, sume desigur mici, simbolice. In traditia crestina acest drum trebuie presarat cu flori, semnificatia fiind multipla – drum lin spre cer, drum frumos, fara regrete, florile fiind si simbol al vietii fragile. Banii sunt pentru plata vamilor in lumea de dincolo.
De ce se leaga mortul de maini si/sau picioare? Exista o postura a defunctului, cea de impreunare a mainilor pe piept – ideea de a sta drept cand va merge in fata divinitatii, cand ajunge in cealalta lume. Astfel, in unele cazuri este nevoia de varianta de a lega picioarele si chiar si mainile, cu un snur ce se ascunde subtil sub haine. Din ratiuni religioase, aceste asa zise piedici sunt inlaturate inainte de coborarea in groapa.
De ce nu se numara banii lasati pe pieptul defunctului? Se spune ca cel care ii va numara isi numara de fapt zilele, ca un mod de a scoate in evidenta ca nu partea materiala domina in acest episod, ci partea spirituala. In orice caz, acesta este de fapt un ajutor pentru familie. Sunt cazuri in care peste sicriu este asezat un racitor, menit sa mentina defunctul inca in stare buna pana la inmormantare. Acesta nu poate fi atins, iar banii doriti a fi inmanati familiei nu pot fi pusi pe piept. Asta nu inseamna ca nu pot fi oferiti efectiv.
De ce se arunca cu bani in spatele masinii mortuare sau peste sicriu? Implicatiile sunt multiple. Se spune ca acesti bani ar fi destinati copiilor nevoiasi. Alte traditii mai vechi spun ca a pune un banut de la mort in cadita copilului ii da acestuia putere si forta in viata, incat sa nu fie usor de speriat. Evident ca asocierea este una greu de digerat si nu se mai practica astfel de lucruri. Totusi se arunca cu bani, de obicei monede, in urma sicriului, ca un simbol al platii vamilor.
De ce se tamaiaza 3 zile la rand mormantul? Despre acest ritual se crede ca are legatura cu purificarea, pentru a trece in lumea de dincolo cu sufletul curat. In unele zone tamaierea se realizeaza pana la termenul de 40 de zile, dar incepand cu numerotarea de la ziua ingroparii, nu de la data mortii. In plus, se realizeaza spre zorii zilei, dar in unele zone, din ratiuni practice se alege o ora spre seara.
De ce se lasa pe pervaz un vas cu apa? Se spune ca dupa inmormantare sufletul celui plecat din viata pamanteasca calatoreste, intorcandu-se in locurile dragi lui, deci mai ales acasa. Pana la plecarea sa spre ceruri, la judecata de apoi, in cea de-a 40-a zi, acesta calatoreste. In traditia populara, sufletul se adapa, adica cere apa, ca o forma similara de a se odihni in viata pamanteasca, de a bea apa si a pleca din nou la drum.
Respectam cultul religios din care faceti parte si la cerere vom respecta intocmai ceea ce doriti sa facem, sa includem in serviciile noastre funerare sau in modul in care se va desfasura ziua inmormantarii. La cerere, putem sa va consiliem in ceea ce priveste clasica varianta de inhumare, crestin ortodoxa.