Despre ritualul de inmormantare, ghidat de dogmele bisericesti

Despre ritualul de inmormantare, ghidat de dogmele bisericesti Servicii Funerare NON STOP Bucuresti Ilfov Adysim

Pentru toti cei care au avut curiozitatea de a analiza un calendar crestin ortodox, tiparit in conformitate, se poate observa fie la inceput, fie la fila de sfarsit ca sunt trecute cateva aspecte. Se mentioneaza marile sarbatori si cateva interdictii, respectiv cand nu se fac nunti, parastase sau care sunt strict datele zilelor de sarbatoare nationala, zilele de harti etc. Nu se mentioneaza insa nimic despre ritualul de inmormantare.

Pentru multi vazut ca un eveniment festiv intr-o masura, se considera ca pot exista anumite zile cand sunt interzise organizarile de inmormantare. Iata cateva mentiuni despre acest aspect, pe care le putem mentiona chiar si din experienta acumulata.

Interzicerea de inmormantari in anumite perioade ale anului

Conform dogmelor bisericesti se pare ca nu se poate alege chiar orice data cand sa se desfasoare evenimentul inhumarii. O prima recomandare in acest sens este sa se evite perioada saptamanii luminate, adice acele zile de pana la Paste, precum si ziua de Paste, ziua Invierii. Aceasta asa zisa interdictie tine pana la Duminica Tomii.

Se spune ca bucuria unui eveniment precum cel al Invierii nu trebuie sa se intunece cu tristetea de inmormantare. Desigur ca un preot nu va amana o saptamana o inhumare, ci se va rezuma numai la zilele de Paste si cele de post. Doar ca slujba se va adapta cu acele cantari specifice Invierii.

O alta data cand ar trebui sa se evite organizarea de inhumari se refera la ziua de Nastere a Domnului. Pe acelasi principiu ca si cel explicat mai sus, se considera un moment de sarbatoare si de zi vesela si se va amana cu cel putin o zi un eveniment precum funeraliile. De asemenea, in ziua de Rusalii este de asemenea de preferat a se amana un astfel de moment.

Daca va intrebati ce se intampla sau cum poate afecta o astfel de amanare, trebuie sa stiti ca regulile bisericesti amintesc numai de cele 3 zile de priveghere. Deci se permite ca decedatul sa fie tinut in conditii optime mai multe zile. De aceea, ziua de inmormantare amanata nu inseamna o incalcare grava a unor reguli.

Cu privire la acest lucru, preotii pot confirma ca inmormantarea poate avea loc mai repede sau mai tarziu si nu este aceeasi poveste stricta pentru toate cazurile. Pana la urma, la mijloc sunt si alte tipuri de aspecte ce pot influenta momentul ales pentru inhumare – in zilele de sarbatoare nationala cand majoritatea serviciilor publice si nu numai sunt fara activitate, familia ar putea intampina probleme cu eliberarea de acte si cu tot felul de organizari; repatrierea spre exemplu este si ea complexa si poate face ca durata de la momentul decesului si efectiv pana la inmormantare sa fie neasteptat de lung.

Cu toate acestea, este bine deci, recomandat si chiar si impus de lege, sa apelati la serviciile profesionistilor, care sa contribuie si ei la realizarea unei inmormantari ca la carte. Cu cat numarul de zile creste, cu atat sunt mai multe sanse ca defunctul sa inceapa sa emane mirosuri, intrucat corpul fara viata incepe etapa de descompunere, proces natural pana la urma. Asadar, este nevoie de o conservare care sa permita ca acesta sa nu provoace miros si dezgust. Servicii funerare si de imbalsamare sunt cele fara de care amanarea zilei de inmormantare – adesea din motive religioase – nu ar trebui luata in calcul.

Parastase

Si aceste tipuri de evenimente sunt oarecum interzise in anumite perioade, conform dogmelor bisericesti. Asadar, pentru a evita sentimentul de vinovatie, pentru o buna organizare a unor astfel de momente, trebuie stabilit cu preotul. Cautati de asemenea informatii si la un specialist din ramura de servicii funerare. Suntem cu o vasta experienta, ceea ce ne face sa fim uneori un punct de reper.

Call Now Button