Odata cu trecerea in nefiinta a unei persoane, cei ramasi au datoria morala de a organiza dupa rit crestin sau orice alta religie – inmormantarea. Insa pentru a respecta pe deplin toate dogmele religioase, se implica si parastasele si pomenirile ulterioare, chiar si mult timp dupa inmormantare.
In randurile ce urmeaza explicam pe larg care sunt semnificatiile acestora. Iata deci despre ce este vorba.
Parastasul si definirea acestuia
Conform a ceea ce si dex-ul mentioneaza, parastasul este in fapt slujba de pomenire pentru cei trecuti in nefiinta. Dar aceeasi explicatie continua cu specificatia ca poate fi vorba si de un colac inmanat preotului si celor care fac parte de la slujba.
Dupa cum spun dogmele bisericesti, parastasul se face la anumite intervale de timp dupa cum urmeaza:
Restrictii
La fiecare parastas, asa cum este amintit mai sus, se organizeaza o masa sau cel putin se ofera celor care participa la slujba de pomenire un pachet cu alimente. Exista o intreaga poveste aici; sunt voci care spun ca mancarea oferita trebuie sa fie calda, aburinda. Acest lucru aminteste de hrana sufletului in sens spiritual spus, iar aburii ar aminti se pare de inaltarea sufletului spre ceruri.
Nu toata lumea respecta acest ritual, intrucat sunt termeni si contexte care se impun diferit. Spre exemplu, mai ales in mediul urban se simplifica totul prin oferirea de pachete. Asadar, se exclud si anumite cheltuieli si timp totodata in a rezerva o locatie si a alege un meniu complex, in a chema oameni la acest eveniment.
Din fericire, noi ne-am adaptat si am gasit o cale convenabila. Asadar, pachetele pentru parastase sunt ample si diversificate. Veti gasi in cadrul paginii noastre, www.servicii-funerare-nonstop.ro, la categoria de parastase, lista completa de mancaruri disponibile. Sunt optiuni pentru perioadele de post, precum si pentru cele ce nu cunosc restrictii. Iata si de ce.
Parastasul se organizeaza cu exceptii, in zile de sambata. Conform traditiei si dogmelor bisericesti, aceasta este ziua dedicata pomenirilor pentru cei trecuti in nefiinta. Daca parastatul, conform reperelor oferite mai sus, respectate intocmai, cade in perioade de post, desigur ca se va respecta acest aspect si la meniul consumat dupa slujba de pomenire.
Alte restrictii de acest gen se impun prin alegerea datelor. Se pare ca este mai bine sa se organizeze acea slujba de pomenire inainte de implinirea unui termen anume, daca data respectiva se intampla sa fie in anumite zile. Se interzic parastasele in zilele de dumininca, in ziua de Inviere a Domnului, de Florii, incepand cu ziua de Craciun si pana la Boboteaza, in zile de post din timpul saptamanii, miercurea si vinerea.
Astfel de aspecte sunt foarte strict respectate. Cei ramasi in viata, rude si familia celui trecut in nefiinta, sunt datori moral si spiritual sa indeplineasca si vointa celui ce nu mai este. Ca o forma de respect si fata de divinitate, parastasele si toate tipurile de pomeni si pomeniri sunt atent organizate si stabilite.