Despre incinerare, subiectul tabu pentru multi

Pentru multi inca un subiect tabu, incinerarea presupune un cumul de decizii si o schimbare in ceea ce priveste ritualul clasic de incheiere a vietii pe pamant. Sa discutam despre incinerare. Dupa cum bine stiti, acesta este un serviciu parte din lista noastra. Puteti alege acest serviciu in detrimentul inhumarii.
Cum, de ce si ce implica incinerarea
De mentionat ca in cultul crestin-ortodox incinerarea se pare ca este interzisa. Coreland cu mentiuni din Testament, exista se pare mentiuni conform carora omul este facut dupa chipul si asemanarea divinului. Acesta este creat din pamant si in pamant ar trebui sa se intoarca. Asa au si aparut cimitirele.
Cu toate acestea, in vremuri stravechi, din motive de igiena si nu numai, trupurile se ardeau. Nu se permitea si nu era rentabil ca pamanturile sa fie rezervate pentru locuri de veci. De asemenea, o alta practica a fost aceea a inhumarii pe propriile pamanturi – vorbim desigur despre cei care detineau mosii spre exemplu. De aici si ideea ca un defunct sa isi doarma somnul de veci in loc ideal, la umbra de copac, langa o apa etc.
Incinerarea in zilele noastre nu este atat de populara si pentru ca nu sunt foarte multe crematorii, numaram foarte putine in tara si acelea in cateva mari orase.
Mai este nevoie de imbalsamare daca va fi o incinerare?
Da. Incinerarea este punctul final, dar inainte de acest moment pot fi urmate toate acele ritualuri dorite, cu slujba, pomeniri, cele trei zile de priveghere etc. In aceste conditii, vor fi deci pastrate toate conditiile obisnuite. Adica trupul neinsufletit are nevoie de ingrijire, pregatire, insemnand toaletare, manipulare, imbalsamare si punere in sicriu. Aici lista de servicii funerare prestate.
Mai este nevoie de un loc de veci?
In urma incinerarii rezulta o cenusa fina ce va fi pastrata in urna speciala. Aceasta o puteti tine acasa sau intr-un loc special amenajat. Asadar nu este exclusa nici ideea unui loc de veci sau mai degraba a unei cripte de familie. Nu este insa obligatoriu, tocmai acesta este unul din avantajele acestei metode – reduce din necesarul de spatiu disponibil, de loc de veci clasic.
Pot cei din familie sa participe la incinerare?
Spre deosebire de inhumare cand toata lumea poate participa la moment, incinerarea este diferita. Procedura in sine presupune introducerea trupului neinsufletit intr-un cuptor imens, incins. Familia poate fi prezenta si poate participa pana la finalitatea procedurii, insa cenusa va fi obtinuta ceva timp mai tarziu.
Ce acte sunt necesare?
Si de data aceasta va putem ajuta, standard vorbim despre acte doveditoare precum: certificat deces, certificat imbalsamare, adeverinta incinerare, aviz sanitar de transport. Dupa caz, ar putea fi solicitate si alte acte.
Pentru familia indoliata ar putea fi dificil de ales intre inhumare si incinerare. Mai ales daca traditional vorbind, intr-o familie a fost mereu o singura optiune pentru generatii de-a randul. Insa, la cererea expresa a defunctului care isi doreste asta, unii se supun si accepta incinerarea. Exista deopotriva avantaje si dezavantaje. Va asteptam in pagina noastra sa descoperiti mai multe detalii.