Exista in viata aceste etape importante ce marcheaza practic evolutia noastra: nastere, botez, casatorie si in final decesul. Nu se intampla insa pentru toti la fel, dat fiind ca firul vietii se opreste brusc, neasteptat si pana cand persoana in cauza sa aiba timpul necesar pentru a trece prin toate aceste etape.
Inmormantarea amana nunta?
Pentru acele familii care au parte de un eveniment nefericit precum decesul unui membru si in scurt timp ar urma o nunta, planificata cu mult timp inainte, exista aceasta intrebare: amanarea evenimentului? Lucrurile sunt dezbatute in mai multe moduri. Pe de-o parte vorbim despre doliu, perioada ce tine incepand cu prima zi a decesului si pana la un an aproape ca fiind obligatorie. Doar ca de-a lungul timpului s-au schimbat multe si nu pentru ca unii nu si-ar dori totalmente, insa alte obligatii si contexte din societatea in care traim le ingreuneaza posibilitatea de a tine doliu ca la carte – spre exemplu barbatii sa poarte barba pana la 40 de zile minim.
Este vorba despre respect in primul rand, fata de un eveniment tragic precum o inmormantare sa fie amanata, daca este posibil, o nunta. In alte situatii, tinerii ce urmeaza sa se casatoreasca simt ca poarta aceasta povara morala si cer sfatul unui duhovnic. Pot fi cerute si dezlegari sa spunem, pentru ca in ziua nuntii, daca aceasta este in perioada de pana la un an de la decesul acelui membru de familie, cuplu sa nu se simta impovarat in a dansa si a se distra.
Exceptie: cand un eveniment de tip nunta ar urma sa aiba loc in zilele imediate de dupa o inmormantare, decesul fiind al unei rude de gradul intai mai ales.
Ce se intampla cand moare un tanar sau o tanara ce urma sa se casatoreasca
O alta legatura intre astfel de evenimente survine atunci cand un tanar sau o tanara ce urma sa se casatoreasca are in schimb parte de un sfarsit tragic. Aici tine de o traditie ce nu are neaparat legatura cu dogmele bisericesti.
Tinerii imbracati in mire sau mireasa – pentru cei care nu au avut timp de sa se casatoreasca sau poate erau deja in faza de pregatiri, la inmormantare vor fi imbracati in mire sau mireasa. In cazul barbatilor necesatoriti se obisnuieste inclusiv a purta buchetul miresei, o floare va fi pusa in piept. In cazul femeilor imbracamintea specifica va fi rochia de mireasa sau o tinuta completa in alb. Se considera ca astfel sufletul pleaca impacat de pe pamant.
Condusi pe ultimul drum cu muzica/fanfara – o alta traditie spune ca cei tineri de pana la varsta de 40 de ani vor fi condusi pe ultimul drum cu muzica. Asta pentru a sublinia inca o data jalea, tristetea profunda, impactul pe care il are un astfel de eveniment, din perspectiva faptului ca destinul frant la o varsta prea frageda inseamna ca persoana ce a plecat la ceruri nici nu a avut cum sa isi traiasca anii cei mai frumosi din viata, respectiv tineretea.
Chiar daca exista diferente culturale, chiar si religioase, unii sunt atei sau fac parte din alte culte religioase, considera ca dupa incinerare nu mai exista doliu sau cine stie ce alte idei le guverneaza viata, fiecare etapa si moment marcant trebuie trait cu respect. Asa cum de o nunta ne bucuram, atunci cand traversam perioada de doliu trebuie sa respectam minimum de 40 de zile pana la a organiza sau participa la alte evenimente cu fast.
Moartea nu vine anuntata si pe cat este de dureroasa pentru cei ramasi, pe atat de multe se impune – amana nunti, petreceri si inlocuieste fericirea cu doliu.