Crucea, nelipsita de la inmormantare – ce semnificatie are si de ce vine la set cu sicriul

 

Atunci cand faceti primele cumparaturi pentru inmormantare vor fi alese hainele defunctului, in eventualitatea in care acestea nu sunt alese din cele pe care defunctul le detinea, sicriul si crucea. Acestea vin la set, sunt realizate din acelasi timp de lemn si au tonuri de culoare asemanatoare.

Crucea va fi personalizata pe loc. Traditia crestina spune ca pe aceasta trebuie sa existe inscriptia I.N.R.I., insemnand Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor, numele defunctului, data nasterii si a mortii. Desigur ca simbolul acesteia este unul crestin si are o importanta aparte, astfel incat nu exista o alta varianta pentru crestinii trecuti in nefiinta, decat sa fie insotiti de cruce.

† Ce rol are crucea la inmormantare

In conceptia traditional crestina, ceea ce predomina si acum mai ales in zonele rurale, se spune despre cruce ca este necesara la Judecata de Apoi, atunci cand ajuns in ceruri cel plecat se va sprijini de cruce.

Intr-un alt sens, se spune despre cruce ca face legatura intre cer si pamant, adica intre cele doua lumi, pamanteasca si cereasca. De aceea, crucea ramane deci la capataiul defunctului, iar monumentele funerare sunt cel mai adesea in forma de cruce – despre acestea am mai discutat si in alte randuri tot in cadrul blogului nostru.

Mai mult decat atat, pentru ca pe drumul cel fara de intoarcere trebuie purtata si crucea langa sicriu, cel ales sa o tina pe tot parcursul acelei zile trebuie sa fie persoana speciala sau cel putin care a avut o relatie aparte cu defunctul. Aici este vorba din nou de importanta crucii, ca element ce uneste viata cu moartea si oamenii crestini laolalta.

In unele zone ale tarii, in trecut, exista si mester specializat doar pentru sculptarea de cruci din lemn. Exista o lunga traditie a acestui mestesug. Desigur ca de-a lungul timpului multe dintre ele s-au pierdut, dar chiar si acum exista o oarecare limita intre traditie si credinta, fiind mai degraba de datoria preotului sa gestioneze unele asa zise traditii, precrestine, ce de fapt nu au vreo valoare anume.

In cultul religios, este suficienta crucea din lemn, inscriptionata. Aceasta va ramane la capataiul defunctului, infipta pe mormant si abia dupa un minimum de 6 luni pana la un an sau dupa prima comemorare a defunctului poate fi inlocuita cu una din piatra sau alte materiale.

† Crucea, un simbol puternic in istoria crestinismului

Pentru ca mai tot ce tine de inmormantare sta sub semnul apartenentei la un anume cult religios, trebuie amintit si faptul ca o cruce simbolizeaza jertfa si pacatul, dar totodata invierea. Pentru ca Iisus a murit pe cruce, nu inainte de a suferi cumplit si a inviat apoi, mantuind pe toti. Asadar in tot acest lung drum de existenta, moarte si alta viata, in lumea cereasca, crucea este un simbol de mantuire, de inviere si bucurie, de izbavire si de ce nu, de protectie. Toate aceste repere fac din cruce un element nelipsit de la orice inmormantare crestina.

Mai mult decat obiectul in sine, semnul sfintei cruci este de asemenea cu o incarcatura aparte. Spre exemplu in cadrul serviciului religios, inainte de a ingropa sau chiar si de a sapa groapa, se sapa in forma de cruce, pe toate laturile. Preotul face semnul sfintei cruci de asemenea, dupa punerea in groapa a defunctului, ca si cand ar sigila si binecuvanta. Crucea insoteste asadar ritualul de inmormantare la tot pasul.

Cu alte cuvinte, se pot schimba multe in organizare, pot fi alese servicii moderne, pot fi omise unele traditii, insa de cruce nu are cum nimeni sa uite, aceasta fiind achizitionata inca de la bun inceput, din prima zi de dupa deces cand se incep pregatirile de inmormantare.

 

 

Call Now Button