Despre crucea celui trecut in nefiinta sunt multe povesti care se spun. Cate bordeie, atatea obicee spune o vorba. Cert este ca indiferent de cultul religios, de zona a tarii, de traditiile pastrate, un defunct este dus la groapa sau incinerare cu o curce asortata sicriului sau. V-ati gandit vreodata de ce?
Pe crucea sa stau inscriptionate datele, cea a nasterii si cea a mortii si inscriptia INRI care semnifica isus Nazarineanul, Regele Iudeilor. Se mentine aceasta traditie, intrucat atunci cand Iisus a patimit si a fost rastignit, crucea pe care acesta a carat-o avea aceasta inscriptie. Scrisa la ordinul lui Pilat din Pont, drept o justificare a condamnarii la crucificare. Era de inteles ca este nevoie sa fie notata pe cruce numele celui care a patimit, intrucat chipul era de nerecunoscut ulterior. Ajungand inapoi in zilele noastre, se mentine deci de la acest moment ideea de a avea crucea din lemn inscriptionata.
Crucea poate fi astfel mai practic cumparata in set atunci cand achizitionati si sicriul. Nu stim cazuri ale celor care sa achizitioneze crucea separat de sicriu si nu ar fi logic sa faca asta. In pachetele noastre funerare veti gasi toate cele necesare.
Se crede ca in viata de apoi defunctul se sprijina de cruce asteptand judecata si la poarta raiului. In viata pamanteasca, crucea acestuia va insoti mereu sicriul si in cortegiul funerar crucea si eventual fotografia defunctului sunt primele in linie. Practic conduc convoiul.
Cine duce crucea la inmormantare? In acest caz este mai degraba vorba despre o alegere a familiei, de preferat sa fie vorba de o persoana draga defunctului, prieten sau ruda chiar. In unele cazuri crucea este pusa in masina mortuara, asadar nu putem spune ca exista o regula stricta din acest punct de vedere. In unele zone din tara se crede ca este bine ca un copil sau un sarman al comunitatii sa duca crucea mortului.
O alta traditie legata de crucea acestuia se refera la colacul si prosopul atasate. Acestea raman la finalul ceremoniei la cel care a dus crucea.
Crucea din lemn este asezata mereu la capataiul celui sau celei trecut in nefiinta. La mormant este infipta in pamant, la capatul sicriului. Aceasta ramane astfel pana cand se degradeza, nu se arunca.
Ce inseamna cand cade crucea mortului? In zilele de priveghere se crede ca sufletul defunctului da semne, nu isi gaseste locul si pot avea tot felul de fenomene stranii. Se intampla poate sa cada crucea mortului, fie in zilele de priveghere, fie la cimitir. In adevaratul sens al cuvantului se pare ca acest lucru nu inseamna ceva in particular.
Dupa pomenirea de un an se poate alatura crucii din lemn una metalica sau din marmura, ca semn al vietii vesnice, a ceea ce dainuie in timp, desi trupul dispare. In ofertele noastre veti gasi de asemenea si crucile simple, ce pot fi ridicate exclusiv din locatiile noastre.