Coliva – ce simbolizeaza si de ce aveti nevoie de aceasta la inmormantare si parastase

coliva

Cu  siguranta ati remarcat ca la pachetele de parastase adesea exista si mentiunea despre coliva. De ce este aceasta atat de importanta incat sa fie nelipsita din lista lucrurilor de care aveti nevoie la inmormantari si parastase?

Se crede despre coliva ca a devenit parte din ritualul clasic crestin de pomenire inca din vremea lui Iulian Apostatul. Se intampla in anii 300. Coliva este destul de populara si consumata ca aliment, insa in cazul pomenilor este nelipsita din anumite motive. Iata despre ce este vorba.

Simbol de nemurire si inviere

In cultul crestin ortodox coliva aduce aminte de nemurire si de inviere. Totul are relevanta daca ne gandim ca pentru a incolti si a se dezvolta firul de grau samanta pusa in pamant mai intai putrezeste. Acest ciclu de viata este similar cu ce se intampla cu trupul dupa moarte. Ori pentru ca sufletul sa se inalte la ceruri si intru invierea sa pentru viata vesnica mai intai de toate moare trupul.

In plus, coliva este la pomenire ridicata in timp ce se canta cantece religioase specifice. Acest gest nu este nici el intamplator, ci are ca simbol referire la ce cutremur s-a produs cand Iisus a inviat si a invins moartea.

Totul continua cu varsarea in semn simbolic al vinului rosu peste coliva, in semnul crucii. Acest gest aminteste de sangele varsat pe cruce intru numele pacatosilor. De asemenea, in coliva se pune de regula o lumanare aprinsa cand este facuta pomenirea. Cantand Vesnica Pomenire se va simboliza intalnirea intre divinitate si sufletul celui plecat din lumea pamanteasca.

Un desert atat de simplu si ca aspect, dar si componenta are totusi o simbolistica atat de complexa. Pare paradoxal, dar este ca viata insasi. Coliva este preparata traditional din grau fiert si miere, doar ca acum exista ceva mai multa diversitate si la acest capitol. Cat despre decor, acestea au adesea doar simbolul crucii realizat din topping.

Comandati coliva necesara odata cu pachetele pentru parastas

Suntem pregatiti sa facem fata nevoilor, sa va ajutam sa organizati inhumarea cum se cuvine, tinand cont de dogmele crestine sau de regulile impuse de cultul din care face parte solicitantul. Pentru cei care au nevoie de coliva si pachete de alimente pentru parastas suntem pregatiti cu astfel de cereri. Puteti comanda meniul dorit in functie si de perioada din an, de dulce sau de post, iar coliva in cantitatea dorita. Oferta de parastas include 3 variante de cantitati.

De asemenea, coliva poate fi comandata si in afara slujbelor special organizate pentru pomeniri. Acestea pot fi consumate ca atare sau oferite drept pomana cu fiecare ocazie cu care si in calendarul crestin este mentionata pomenirea mortilor.

Concluzionam ca inmormantarile in cultul crestin au traditii cu radacini stravechi. O insiruire de traditii ce nu sunt uitate. Pentru a veni insa in sprijinul vostru, dat fiind ca astfel de evenimente sunt nu doar triste, ci si complex si greu de organizat de unii singuri, va punem la dispozitie servicii funerare complete.