Ce sentimente apasa sufletele celor indurerati? Sfaturi pentru a alina durerea mortii

Rutina vietii de zi cu zi ne poate indeparta cateodata de la bucuria pe care trebuie sa o traim in orice clipa. Precum o clepsidra, timpul se scurge fara a putea fi oprit, iar cati dintre noi profitam cu adevarat de momentele pe care viata ni le rezerva?
De multe ori se intampla sa uitam ca suntem muritori si ne umplem viata cu probleme mult prea mici, fara a constientiza ce e cel mai important: respiram, vedem, auzim, ii avem aproape pe oamenii importanti din viata noastra, rude, prieteni, iar toate acestea se vor termina candva.
Scopul acestor idei nu e de a ne speria, ci de a descoperi faptul ca fiecare moment este unul pretios, iar viata trebuie sa se rezume ca fiind o lunga calatorie, plina de amintiri minunate stranse alaturi de oameni minunati.
Fara doar si poate vor veni si momente in care se vor stinge din viata persoane mult iubite. Sunt clipe tragice, care de multe ori apar fara vreun semn, iar astfel de situatii pot fi devastatoare pentru psihic.
Cumplita veste poate veni ca un adevarat soc pentru persoanele apropiate, asta in ciuda faptului ca toti stim ca suntem doar trecatori in aceasta lume. Toti stim, insa cati dintre noi constientizam?
Cele mai intalnite sentimente in randul persoanelor apropiate de cea care a trecut in nefiinta sunt cele de tristete profunda, poate de neimplinire a unor dorinte si cu siguranta de melancolie. Cate dintre aceste persoane nu si-ar dori sa mai aiba o intalnire cu persoana ce a murit, sa mai schimbe o vorba, sa mai faca ceva impreuna cu aceasta? Deseori apare acest sentiment de neputinta si o dorinta puternica de a mai culege o amintire placuta, una care sa completeze celelalte clipe de melancolie ce apasa in sufletul celor indurerati.
Este un lucru evident faptul ca moartea produce multa durere, insa ce se poate face in aceasta privinta? Care sunt cele mai utile sfaturi cu privire la alinarea acestor clipe de tristete? Sa vedem:
Primul sfat pentru a-i ajuta pe cei care trec prin astfel de clipe este sa se comunice foarte mult cu acestia. Nu este vreun moment care sa fie mai important pentru o buna comunicare decat aceste perioade in care se pierde un suflet foarte drag.
In interiorul fiecarei persoane exista nevoia de a socializa si de a depana amintirile adunate de-a lungul timpului, iar aceste aspecte se pot concretiza ca in adevarate pansamente pentru sufletul indoliat.
E important ca toate aceste discutii sa se realizeze pentru ca in felul acesta, intr-un mod mai subtil, apare si o constientizare a situatiei prezente, care e absolut necesara pentru a se reveni la ritmul si viata de zi cu zi. Trebuie sa se inteleaga faptul ca moartea este un proces natural, care vine ca urmare a ciclicitatii prin care trecem cu totii si nu ca pe un eveniment care opreste totul in loc.
Cu alte cuvinte, e important ca rudele sa fie foarte apropiate in astfel de clipe negre, sa se ajute reciproc si sa comunice foarte mult. In asemenea momente oamenii trebuie sa fie foarte apropiati si sa lase la o parte toate barierele pe care le-au avut pana in acele clipe.
Se poate observa, asadar, ca moartea afecteaza emotional foarte puternic, insa aceste efecte se vad si asupra fizicului. Oboseala psihica se rasfrange de multe ori asupra corpului, motivul fiind insomniile, lipsa apetitului si multe alte aspecte asemanatoare, astfel incat buna organizarea a funeraliilor se poate dovedi prea greu de realizat, cel putin nu in mod corespunzator.
Ca si concluzie, desi moartea e inevitabila, mereu surprinde si lasa in urma durere. Cea mai buna modalitate de a trece mai usor prin astfel de clipe este intelegerea si constientizarea acestui proces natural, o buna comunicare, iar nu in ultimul rand, sa se lase toate detaliile ce tin de organizarea funeraliilor in mana unor specialisti.