Priveghiul este, conform traditiei si a dogmelor crestine si nu numai, perioada de 3 zile pana la inhumare sau incinerare. Inca se respecta acest termen, desi poate fi relativ, in sensul in care depinde si de alti factori. Daca vorbim de un deces ce a avut loc in strainatate, atunci procedura de transport, de repatriere poate decala acel termen de 3 zile.
Legatura intre 3 si perioada de priveghere este una simbolica. La 3 zile dupa ce sufletul se ridica spre cer, adica o persoana more, are loc si prima pomenire. Aceasta coincide de cele mai multe ori cu ziua inhumarii, motiv pentru care se face si parastas ulterior, adica acea masa oferita in numele defunctului. In orice caz, familia indoliata cere, de cele mai multe ori, sfatul preotului care va oficia ceremonia de inhumare, pentru a stabili exact cand are loc priveghiul si cat.
Pentru cei care sunt la prima experienta de acest tip si se intreaba ce se face la priveghi, sunt de amintit anumite detalii. Pentru familia indoliata sai cei responsabili cu organizarea unui eveniment funerar, tot ce tine de priveghere incepe de indata sa fie pus la punct. Defunctul este asezat in sicriu, dupa ce in prealabil a fost toaletat, cosmetizat si imbalsamat. Adica pregatit cum se cuvine. Echipa de agenti de pompe funebre transporta defunctul in loc special amenajat in acest sens, dupa care il transporta la locul ales pentru priveghere.
Aici unii pregatesc totul in mare stil, prefera sa inchirieze catafalc si capac frigorific. In functie de buget, de preferinte si de cat de fastuos se doreste a fi acest moment, cu sau fara aceste produse, trebuie puse la punct toate detaliile.
Priveghiul in sine este despre ramas bun, despre cei care doresc sa aduc un ultim omagiu adus persoanei plecate din lumea pamanteasca. Asadar, dupa anuntul public despre trecerea in neefiinta a unei persoane, familia asteapta la locul ales pe cei care doresc sa participe la priveghere. Vor fi aprinse lumanari la capataiul sau, vor fi depuse flori si coroane, unii vor lasa si bani in sicriu, daca acesta va ramane deschis.
Din punct de vedere al dogmelor crestine, priveghiul este mijlocirea rugaciunilor pentru iertarea pacatelor. La capataiul defunctului ar trebui sa fie prezent in orice moment un membru al familiei. Vor fi rostite rugaciuni, fie ca acestea sunt individuale sau de grup.
In fiecare seara vor fi cititi stalpii. Este momentul in care preotul care va oficia inmormantarea va spune rugaciunile specifice premergatoare zilei de inhumare. Se numesc cele 11 Evanghelii ale invierii.
Intreaga comunitate arata respect si solemnitate pentru un astfel de moment. In cele 3 zile de priveghere, incepand chiar cu momentul anuntului public al mortii vor fi trase clopotele de la biserica/parohia de care apartinea defunctul si familia sa.
Salutul cordial al celor care participa la priveghi este Dumnezeu sa il/o ierte!, dupa caz, insa nu clasicul buna ziua.