Legea in formula ei actuala aduce prevederi care, nerespectate, atrag amenzi usturatoare. Multi sunt cei care inca se incapataneaza sa faca lucrurile ca in trecut, cu gandul ca vor salva din cheltuieli. Demontam astazi aceste mituri, prezentand ce tine de priveghiul ce are loc acasa versus a depune defunctul la o casa mortuara.
Unde este depus sicriul pret de cateva zile
Odinioara nu existau case mortuare, iar a mentine trupul neinsufletit in biserica pret de 3 zile cel putin era un chin, din ratiuni evidente. De-a lungul anilor insa lucrurile s-au schimbat. Legea prevede ca trupul neinsufletit sa fie mentinut in conditii optime pe perioada privegherii, ceea ce inseamna nevoia unui spatiu precum cel dintr-o casa mortuara. Iata si de ce va avantajeaza aceasta varianta:
Despre cat se plateste si ce alte servicii aferente pot fi incluse, ramane de stabilit alaturi de personalul avizat, de preot, daca respectiva locatie apartine de o biserica anume si aceasta este administrata de unul sau mai multi preoti.
! Cu ce va putem ajuta !
Din momentul in care vom prelua defunctul si ne vom ocupa de tot ceea ce tine de pregatirea acestuia, sunteti scutiti de grija imbracatului, toaletatului si a depunerii in sicriu. Ulterior, vom transporta defunctul la locul ales de familie, respectiv la casa mortuara aleasa sau la domiciliu.
Puteti solicita si serviciul de transport funerar, tinand cont de ritualurile respectate in ziua inmormantarii. Atentie, manipularea defunctului, al sicriului, sunt supuse unor traditii stravechi – spre exemplu se crede ca nepotii defunctului, daca exista, trebuie sa duca sicriul pe umeri. Totusi nu este posibil de fiecare data, este extrem de greu si de aceea recomandam sa stabiliti personalul nostru care sa se ocupe de acest lucru, profesional si fara riscuri. Detalii aici.
Priveghiul acasa
Este un total dezavantaj pentru cei care locuiesc la apartament sa organizeze priveghiul acasa. Nici spatiul nu ajuta catusi de putin.
Pentru cei care locuiesc la casa exista poate mai multe sanse pentru a organiza priveghiul acasa. Atentie insa, de obicei mirosul specific trupului imbalsamat se impregneaza destul de puternic in tesaturi si veti constata ca trebuie sa scoateti tot din acea incapere, din nevoia de a elimina mirosul ramas.
Ventilarea corecta si mai ales grija fata de lumanarile ce trebuie sa fie nonstop aprinse, nevoia de a evita supraincalzirea aerului, mai ales in zilele toride sunt de asemenea griji fata de care nu sunt prea multe sanse decat improvizatii – sa stati toata noaptea in alerta, sa nu lasati nicio secunda lumanarile nesupravegheate etc.
Inainte de a lua o decizie consultati un specialist in servicii funerare pentru a putea stabili reperele si costurile. De asemenea, va invitam sa urmariti pagina noastra de blog, unde detaliem si alte subiecte de interes.