Ajutorul funerar in 2018 – ce trebuie sa stii

Ajutorul funerar in 2018 Servicii Funerare NON STOP Bucuresti Ilfov Adysim

Dupa cum bine stim, statul aloca pentru fiecare persoana o suma de bani in caz de deces. Familia poate solicita acest drept, dupa ce survine si nefericitul eveniment. Insa situatia este una diferita ca si cuantum, depinzand de statutul defunctului, acela de pensionar sau nu. Iata despre ce este vorba.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileste in bugetul asigurarilor sociale de stat, in fiecare an. Legea spune ca acesta nu poate fi mai mic decat salariul mediu brut. Trebuie spus de asemenea ca acest ajutor de inmormantare se acorda de catre unitatea teritoriala aferenta, in functie de statutul defunctului.

Ajutorul funerar in 2018

Pentru anul 2018 ajutorul financiar acordat familiilor in cazul decesului unui membru este echivalentul a 4.162 de lei pentru cei care au fost pensionari sau asigurat, respectiv 2.081 de lei pentru membrii de familie. Cu alte cuvinte, chiar daca defunctul nu era asigurat sau pensionar, un membru de familie cu un astfel de statut poate solicita un ajutor. Cel care face asta ar trebui sa fie:

 • Sotul sau sotia;
 • Un copil, propriu sau infiat, luat in plasament sau incredintat spre crestere de catre cel decedat;
 • Copil aflat in intretinere, daca este inapt de munca din motive medicale si are statut de minor;
 • Parinti sau bunici.
 • Daca va intrebati cat de mult conteaza stagiul de cotizare acesta nu este un impediment pentru a obtine ajutorul de inmormantare, indiferent care este tipul acestuia – in calitate de pensionar/asigurat sau un membru de familie.

De asemenea, pentru obtinerea acestui ajutor trebuie sa existe si cateva documente necesar de depus la dosarul aferent inmanat la unitatea mentionata. Iata ce trebuie sa contina acesta:

 • Cererea tip, regasita in cadrul Casei de Pensii; este un formular tip ce se poate descarca gratuit si din mediul online;
 • Certificatul de deces, atat in original, cat si o copie a acestuia;
 • Actul de identitate al celui care solicita;
 • In unele cazuri este vorba de necesitatea de a demonstra gradul de rudenie, prin acte specifice;
 • Necesitatea unor acte doveditoare care atesta cheltuielile de inmormantare. De obicei se folosesc facturi sau chitante ce demonstreaza plata sicriului si a crucii sau actele eliberate de cei de la pompe funebre; acestea nu trebuie sa aiba o limita minima sau maxima.
 • La fel de important este de stiut cat timp va dura pana cand solicitantul poate intra in posesia sumei de bani aferenta ajutorului funerar. Legea spune ca in maximum 24 de ore de la solicitare se va elibera si suma de bani. Asta permite celor care solicita, sa poata recupera si investitia initial facuta si sa se incadreze in cele 3 zile ce de regula se impun pana la inmormantare.

De retinut

In functie de statutul pe care il are cel care solicita ajutorul de inmormantare plata acestui drept se va realiza de catre:

 • Angajator – caz in care defunctul era angajat al unei societati sau este vorba de un membru de familie al unui angajat.
 • Daca defunctul era somer plata este realizata de unitatea teritoriala ce administreaza asigurarile de somaj.
 • Casa teritoriala de pensii, daca defunctul a fost pensionar sau un membru de familie ce solicita acest ajutor este pensionar.

Pentru a facilita drumul familiei indoiliate, pentru a fi un real sprijin pentru aceasta, in cadrul agentiei noastre va oferim pachete de servicii funerare doar pe baza talonului de pensie. Cu alte cuvinte, se pot alege cele necesare doar cu acest act, cu completari ulterioare daca este cazul. Dispunem de optiuni in care sa va incadrati cu bugetul aferent ajutorului oferit de stat. Astfel, suntem solutia pentru oricine.

Call Now Button