Traditii si superstitii pagane la privegheri si inmormantari

Cum sa treci mai usor peste decesul cuiva drag servicii funerare nonstop bucuresti ilfov

Ne place sau nu, firescul vietii este sa ajungem si in punctul in care viata pamanteasca ia sfarsit. O adevarata tragedie, pierderea celor dragi aduce cu sine si nevoia de a bifa ritualul crestin de inmormantare. Dupa caz, in functie de regiune, de origine si de traditiile care circula intr-o familie, exista numeroase alte aspecte de luat in vedere. Atat pe perioada de priveghere, cat si la inmormantare, se cere respectarea unor traditii ce aduc, pentru cei ramasi in viata, alinarea si impacarea ca au facut tot ce trebuie spre linistea cea de apoi a celui care a parasit aceasta lume.

Cu toate acestea, multe din ritualurile pe care multi le respecta sunt pagane. Chiar si fetele bisericesti sunt de acord cu asta, insa nu poti impune nimanui ce sa faca si ce nu. Mai cu seama cand la mijloc sta constiinta de sine de a face ce trebuie, asa cum i-ar fi placut si celui care nu mai este printre pamanteni. Iata cateva exemple de acest gen:

  • Cand decedatul este scos din casa se sparge un vas, o cana. Se crede ca asta sperie si spiritul si il face sa nu se intoarca din drumul ce il are de parcurs. Pe acelasi principiu, in zilele de priveghi se obisnuia a acoperi oglinzile sau a intoarce oalele cu fundul in sus pentru a nu permite spiritului sa poposeasca in acea casa. Astazi, aceste lucruri nu se mai practica.
  • La priveghi, a pune bani peste crucea, respectiv icoana ce se aseaza pe pieptul celui decedat este de asemenea o eroare de interpretare. Ajutorul oferit familiei se poate face in alte moduri, fara sa implice acest obicei. De altfel, a pune bani la decedat pentru ca acesta sa plateasca in lumea cealalta este desigur o gandire veche si nejustificata.
  • In unele cazuri, se recurge la legarea picioarelor, poate si a mainilor celui decedat. Acest aspect nu are legatura cu momentul din slujba cand preotul spune ca pacatosul trebuie dezlegat caci are valoare simbolica. Deci a nu se confunda si a nu se considera ca trebuie facut gestul de dezlegare la propriu in acel moment. Poate fi realizat, inainte de ingropare.
  • Inmormantarea poate fi stabilita in orice zi. Desigur, este de preferat sa existe discutie cu preotul si cei implicati in desfasurarea acestui eveniment. Dar, credintele potrivit carora lunea nu se realizeaza inmormantari pentru ca, fiind inceput de saptamana, vor urma si alte decese si implicit inmormantari sunt desigur gresite. Exista o zicala populara de genul “cum incepi, asa termini”, de unde evident se trage concluzia ca ziua de luni va perpetua poate reluarea unui episod de genul unui deces.
  • Pomana peste groapa este si aceasta lipsita de incarcatura religioasa. Este bine sa se ofere pomana insa nu are legatura cu a face asta exact peste groapa celui decedat, inainte sau nu de a fi pus in groapa.

Fireste, acestea sunt simple exemple si doar cateva dintre cele mai comune si des intalnite. Unele s-au mai risipit, altele s-au mai transformat si adaptat, conform societatii moderne. Cu toate acestea, numai un oficial al bisericii va poate sfatui ce trebuie facut din punct de vedere religios. Pentru ca spus cu sinceritate, multe din asa zisele traditii sunt fara rost, ce va incarca inutil.